Vi tar pulsen på fyra av de nominerade i SMA

Vilka styrkor besitter en medierådgivare i framkant, hur ser mediesäljarrollen ut i framtiden och vilken är den viktigaste branschfrågan?

Förra året lanserades fyra nya tävlingskategorier i StockholmMediaAward; Årets Mediebyråhjälte, Årets Medierådgivare, Årets Mediebyråledare och Årets Mediesäljare. Nyligen presenterades de nominerade och nu tar vi pulsen på fyra av dem.

Årets Medierådgivare – Viktoria Ruocco, Bizkit Havas

Vad gör dig till en medierådgivare i framkant?
Det jag tror är viktigt, vare sig det överensstämmer med mig som rådgivare eller ej, är att vara lyhörd och förstå kundens utmaningar. Jag tror också att det är superviktigt att vara ödmjuk och våga utmana och hitta nya lösningar. Allting behöver inte vara jätterevolutionerande alla gånger, men kan man hjälpa sina kunder att bli lite bättre här, och lite bättre där tror jag man har mycket att vinna på lång sikt.

Vilka styrkor tycker du att en bra medierådgivare bör besitta?
Koll och kontroll är viktigt i vårt arbete – både att ha detaljkunskaper men också förstå det bredare perspektivet. Det tror jag är en bra kombination!  

Hur ser en dag ut på jobbet för dig?
Så svårt att beskriva en vanlig dag på jobbet, det varierar väldigt mycket. Men just ”medierådgivning” beskriver det ju väldigt väl skulle jag säga. Mycket tid går åt till att ge just råd, stora som små. Det kan vara allt från hur vi ska nå kundens målgrupp på ett så effektivt sätt som möjligt, till råd kring hela mediestrategier. Kommunikation och samarbete – både med kunder, internt och våra leverantörer – en go kompott av tät dialog med traders för att hålla koll på aktiva kampanjer, kommunikation med kund och samarbete med våra leverantörer för att hålla sig uppdaterad kring trender och få nya idéer till kommande mediestrategier. För att inte glömma den obligatoriska 15-fikan i köket med kollegorna.

Hur tror du att dina kunder skulle beskriva dig?
Jag vågar nog inte sitta och säga hur jag tror att mina kunder beskriver mig, men jag kan ju säga vad jag hoppas och skulle bli väldigt glad om de tycker. Att jag håller en hög servicegrad, bra på att motivera det jag rekommenderar, att de har högt förtroende för mig och att de tycker att det är enkelt och lite roligt att arbeta tillsammans med mig. Det tror jag är en bra grund för ett bra samarbete.

Övriga nominerade i kategorin Årets Medierådgivare 2023:
Camilla Krona (Tre Kronor Media), Mathilda Reijhell (dentsu X), Maria Nellhard (HowCom), Malin Hallgren (PHD), Lotta Waldemar (Dentsu Sweden), Jochum Forsell (Hear Mediebyrå), Jessica Bergström (Bizkit Havas), Victoria Corlin (OMD) och Adela Vergara (AdOn Mediabyrå)

 

Årets Mediesäljare – Julia Söderman, TV4 

Vad gör dig till en mediesäljare i framkant?
Haha, det vet jag inte men jag ser mig alltid som mina kunders språkrör internt för det bolaget jag representerar. Sen har jag helt fantastiska kolleger på TV4, vilket ju gör jobbet – inte bara härligare utan -mycket smidigare leverera på.

Vilka styrkor tycker du att en bra mediesäljare bör besitta?
Förutom vikten av självledarskap så tror jag det är fördelaktigt med en nyfikenhet; att man alltid vill veta mer och varför det är på ett visst sätt, till exempel kundens utmaning eller hur vi som media kan bidra. …och att man ser sig själv som en problemlösare.

Hur ser en dag ut på jobbet för dig?
Dagarna är extremt varierande och just på TV4 brukar vi säga att det behövs ett år för att förstå cykeln vi jobbar i. Det är allt från förhandling, bygga presentationer, göra analyser och beräkningar, hjälpa varandra att hitta lösningar, läsa på om ny teknik och strömningar i branschen, intern information eller utbildning, rapportera data – sen det bästa av allt; möte med kunder och byråer såklart.

Hur tror du att mediesäljarrollen kommer att se ut i framtiden?
Jag hoppas att vi kan få samsyn i branschen, det behövs för att vi ska kunna fatta grundade beslut; alltifrån gällande räckvidder och strategier till prissättning. Alla mediahus rustar och väljer väg nu och som mediesäljare är det bara att läsa på för att hänga med i utvecklingen och för att kunna vara en vettig människa att diskutera med. Det är en otroligt spännande tid nu! Men samtidigt som det kommer allt fler selfservice-system hoppas och tror jag att hantverket att förstå och optimera media för kunder kommer att bestå. Så om jag ska summera; vara påläst på tekniken som driver utvecklingen framåt för att hitta nettoräckvidder men även ha koll på den klassiska läran om vad som faktiskt ger effekt; uppmärksamhet och räckvidd. I och med smidigare system kanske vi får loss tid från administration till förmån för djupare analyser och ännu mer grundade beslut. 

Övriga nominerade i kategorin Årets Mediesäljare 2023:
Staffan Dahlberg (Bauer Media Group), Olle Olsson (Ocean Outdoor), Niklas Borg (Viaplay Group), Maria Borelius (Clear Channel), Linus Lindvall (Flarie), Johan Sundell (JCDecaux), Henrik Hidalgo (Leeads), Erik Nääs (TV4) och Adam Ringqvist (Ocean Outdoor)

 

Årets Mediebyråledare – Urban Hilding, Hear Mediebyrå

Vilka styrkor tycker du att en bra mediebyråledare bör besitta?
Jag tror ledare, oavsett bransch, bör kunna och förstå vikten av att inspirera, ha ett genuint engagemang och intresse för människor samt vara såväl lyhörd som tydlig gällande mål. Självklart ska en ledare på en mediebyrå också ha ett stort intresse för kommunikation, kompetensutveckling och relationer.

Vad har du, som mediebyråledare, gjort som ”det lilla extra” under det senaste året?
Oj, det borde mina medarbetare svara på i stället för jag. Jag hoppas att de skulle säga bygger ett härligt och kompetent team, driver en sund företagskultur och fina kundrelationer. Kunderna hoppas jag upplever ett genuint engagemang och proaktivitet från vår sida, att de känner att vi alltid vill skapa resultat, har ett stort intresse för våra kunders affärer och är bra människor att samarbeta med.

Hur tror du att ledarrollen inom mediebyråbranschen kommer att se ut i framtiden? Vad kommer vara viktigt/mindre viktigt?
Mycket kommer att handla om att hitta, attrahera och utveckla nya och befintliga talanger, utveckla vår kompetensbredd och erbjudande samt bygga ett starkt team. Att våga bryta ny mark, ständigt nyfiket jaga nya insikter om såväl konsumenterna som kanaleffektivitet samt ha modet att pröva.

Vilken branschfråga tycker du är viktigast för mediebyråerna?
Tydligare driva frågan om mätbarhet, jämförbarhet och effektmått av samtliga befintliga och kommande kanaler.

Övriga nominerade i kategorin Årets Mediebyråledare 2023:
Nike Carlstoft (Dentsu Sweden), Niclas Fröberg (Tre Kronor Media), Johan Brandt (Scream Göteborg), Johan Alanko (Initiative), Jenni Norin (Scream Mediabyrå), Emma Thorp (Publicis Groupe Sweden) och Andreas Monberg (dentsu X)

 

Årets Mediebyråhjälte – Wolfgang Gulding, Publicis Media Sweden

Vad är en mediebyråhjälte i dina ögon och vilka styrkor besitter en sådan?
Det är en person som över tid eller under specifika situationer gjort skillnad för byrån och eller byråns kunder. Hen har högt engagemang. Intresse för kunderna och det vi på mediebyrå håller på med. Och en person som har viljan att göra saker bättre.

Vad är roligast och kanske mest utvecklande i din roll?
Roligaste med rollen är att möta alla människor och försöka göra skillnad för kunden. Man lär sig saker varje dag och då får förmånen att lära om alla slags branscher.

Hur ser den dag ut på jobbet för dig?

Det är olika, Ibland är det någon knepig presentation som ska hållas för en kund. Ibland är det några Excel-ark som ska fyllas i. En annan dag är det en rekommendation som ska göras för någon av kundernas produkt eller tjänst. Sedan har vi en del mindre roliga administrativa uppgifter som måste göras.

Hur tror du att dina kunder skulle beskriva dig?
Glad, intresserad, engagerad.

Vilken är din hjälte?
Det är min numera bortgångna mor.

Övriga nominerade i kategorin Årets Mediebyråhjälte 2023:
Lotta Lundgren (Dentsu Sweden), Emanuel Falsén (OMD), Sarah Dayan (PHD), Ragnar Tingström (Scream Mediabyrå), Patrik Garpmo (Tre Kronor Media), Nicklas Grundström (Hear Mediebyrå), Maria Korduner (Carat), Victoria Corlin (OMD) och Suvi Panas (Dentsu Sweden)