Hur ser det ut med mångfald, inkludering, jämställdhet och psykisk ohälsa i marknad- och kommunikationsbranschen? 

Nu genomförs den globala studien som undersöker mångfald och inkludering i marknad- och kommunikationsbranschen av The World Federation of Advertisers (WFA) och VoxComm/European Associations of Communication Agencies (EACA). Sveriges Annonsörer och KOMM går tillsammans med SWEDMA, Sveriges Mediebyråer, IAB Sverige, SES, Yrgo, All of Us, Sveriges kommunikatörer, Berghs School of Communications och Resumé ihop och uppmanar branschen att delta i undersökningen som pågår 15 mars – 15 april.

Undersökningen kartlägger bland annat fördelningen av ålder, kön och etnicitet inom branschen, samt hur medarbetare uppfattar mångfald och inkludering på arbetsplatsen. Studien undersöker även huruvida man känner en känsla av tillhörighet och om man anser att det har skett några framsteg inom dessa områden. Syftet är att få ett omfattande och konkret underlag som kan skapa förbättringsåtgärder inom branschen.

– Vi har höga förväntningar på årets mätning med att få in betydligt fler svar än mätningen 2021, då vi knappt fick 500 svar. I år är vi ännu fler partners och vi siktar på att få in över 2000 svar, vi får då ett fantastiskt underlag för att skapa en mer hållbar bransch, säger Karin Grohman, projektansvarig DEI Sverige, Sveriges Annonsörer.

Svaren i omgång ett, som genomfördes 2021, visade att en av sju övervägde att lämna branschen på grund av brist på inkludering och mångfald. Branschen behöver fler talanger och hoppas nu gemensamt kunna identifiera problem och agera för att göra marknad- och kommunikationsbranschen bättre för alla.

– Resultatet av studien kommer att ge oss en angelägen nulägesbild och en viktig grundplatta för att fortsatt diskutera hur vi ska ta oss an de så centrala frågorna som mångfald och inkludering. Att diskussionen utgår ifrån en rättvisande bild av branschen är givetvis avgörande – så, se till att ta tiden att delta i studien, säger Stina Liljekvist, Chef Strategisk Kommunikation & Marknad, Skandia.

– Hur har vi det egentligen med mångfald och inkludering i den svenska kommunikationsbranschen? Bara den som frågar får svar, och bara den som svarar räknas. Så nu hoppas jag att alla som jobbar med kommunikation svarar på undersökningen. För om vi inte vet hur det står till och upplevs är det svårt att göra branschen bättre. Själv är jag övertygad om att mångfald och inkludering gör oss mer kreativa och innovativa. Därför är undersökningen viktig. Gör din röst hörd genom att svara på den globala undersökningen! Uppmanar Helena Westin, Ordförande för Komm, Sveriges Kommunikationsbyråer.

Mer om studien

Totalt medverkar 34 länder i undersökningen. Utöver Sverige ingår Argentina, Belgien, Brasilien, Kanada, Filippinerna, Finland, Colombia, Frankrike, Grekland, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, Hong Kong (SAR), Kina, Indien, Irland, Italien, Japan, Malaysia, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Pakistan, Polen, Portugal, Schweiz, Singapore, Slovenien, Sydafrika, Spanien, Turkiet, Tyskland och USA.

Undersökningen pågår 15 mars – 15 april. Resultatet kommer att presenteras på Cannes Lions i juni 2023 och bildar underlag för WFA:s, EACA:s och de lokala branschorganisationernas handlingsplaner för mångfald, jämställdhet och inkludering.

Delta i undersökningen här

Globalt stöds initiativet av Adweek, Advertising Week, Campaign, Cannes Lions, Effie Worldwide, GWI, Kantar, IAA, Voxcomm och WFA samt stora varumärken och byråer som Bayer, BP, Danone, Diageo, Dentsu, Estee Lauder, Haleon, Havas, KraftHeinz, L’Oréal, McCann, Philips, Reckitt, Sanofi och WPP.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Hanna Riberdahl, vd Sveriges Annonsörer
hanna.riberdahl@sverigesannonsorer.se

Linda Nilsson, vd Komm
linda@komm.se

Om Sveriges Annonsörer
Sveriges Annonsörer är en oberoende intresseorganisation och nätverk för marknadsförare. Med drygt 5 000 marknadsförare representerade i ca 400 medlemsföretag driver Sveriges Annonsörer flera viktiga branschinitiativ inom områdena effekt, transparens, ansvar och hållbarhet. Med hjälp av kunskapshöjande insatser i form av utbildningar, certifieringar, webinar, guider, rapporter, rådgivning samt rekommendationer och riktlinjer får medlemmar stöd och vägledning inom marknadsföringens viktigaste områden. Läs gärna mer på www.sverigesannonsorer.se.